Revista digitala "Fotografia pasiunea mea" nr. 2

marți, 24 august 2010

Salarii inghetate la o treime din companii - Cum se pastreaza talentele?

Articol preluat de pe financiarul.com.

de Vlad Barleanu | 24 August 2010

Renuntarile voluntare la locurile de munca, la jumatate fata de 2007 

Recesiunea economica a adus inghetarea sau scaderea ritmului de crestere a salariilor. Efectul a fost ca angajatii si-au pierdut increderea, iar companiile incearca sa-i atraga prin alte tipuri de recompense.

Cresterile salariale bugetate pentru 2010 se situeaza in jurul valorii medii de 4,5%, la jumatatea celei inregistrate in cursul anului trecut, fiind de­ter­minate de performanta individuala si de per­for-­man­ta organizatiei, potrivit unui studiu dat publi­citatii ieri de compania de consultanta Consulteam. „Studiul Salarial Mercer 2010” arata ca  procentele de cresteri salariale acordate de catre companii difera in functie de sectorul din care fac parte, aproximativ 30% dintre companii neacordand nicio crestere salariala in 2010.
Jumatate din companii, mai ales in sectoa­rele IT, productie si vanzari de bunuri de larg con­sum si industria energetica, continua sa faca an­gajari. Ancheta mai ara­ta ca Bucurestiul inca pastreaza un avans fata de restul regiunilor geogra­fice din Ro­mania in privinta valorilor intre­gului pachet al remuneratiei. Sa­la­riul de baza este mai mare cu pro­cente variabile, diferentele fiind mai mari la posturile de management.

Fluctuatia voluntara de personal, adica procentul de angajati care au parasit companiile din proprie initia­tiva, este in continua scadere, ajun­gand anul acesta la o valoare medie de 7%, cu 40% mai putin decat in 2009 si cu 50% mai mic decat in 2007. Bonusurile variabile bazate pe perfor­manta sunt in continuare o componenta impor­tan­ta a pachetului salarial, valoarea acestora menti­nandu-se intre unu si trei salarii lunare, in functie de nivelul si profilul postului. Beneficiile de baza au ramas cele legate de protectia vietii si sanatatii angajatului - cum sunt asigurarile de viata sau de accidente si abonamentele medicale, in conditiile in care s-a renuntat la implementarea unor noi beneficii, cum ar fi pensiile private.

 

Cum se pastreaza talentele?


Pentru 2011, estimarile companiilor sunt mai optimiste, atat in privinta intentiilor de angajare, cat si a procentului de crestere salariala bugetata.
„Deciziile de resurse umane pentru anul 2010 sunt focusate in continuare pe reducerea costurilor. Cu toate acestea, multi manageri si specialisti se intreaba cum vor putea sa fie com­petitivi in razboiul pentru talente in cazul in care economia se imbu­natateste, dar buge­tele raman reduse”, a declarat Oana Datki, Country Manager al Consulteam, reprezentant Mercer in Romania. Ras­punsul pietei la aceasta problema este concentrarea pe elemen­tele non-financiare - dezvolta­re, cariera, echilibru in viata personala.

In anii trecuti, compensarea finan­cia­ra era principalul element al bu­ge­telor companiilor. In conditiile rece­­siu­nii econo­mice, companiile au redus impactul compensarii prin inghetari de salarii, iar multe organizatii au recurs la imbunatatirea echilibrului dintre munca si viata privata pentru a incerca sa motiveze, retina si chiar atrage oameni.

Deciziile de criza pe care organizatiile au fost nevoite sa le  ia au fost dure - atat in ceea ce priveste businessul, cat si angajatii din companii. Relatia dintre angajat si angajator s-a modificat substantial. Increderea si legatura cu organizatia au fost reduse in momentul in care angajatii au vazut reduceri de posturi, inghetari de salarii si volume mai mari de munca. Atitudinea fata de succes, recompensa si munca s-a modificat, iar angajatorii sunt nevoiti sa ga­seasca modalitati non-financiare de a intari im­plicarea oamenilor pentru a face fata provo­carilor curente.


Niciun comentariu: